Ons concept

Motivatie

Wereldwijd hebben 2 miljard mensen woonachtig in afgelegen of geïsoleerde gebieden geen toegang tot basisgezondheidszorg. Het ontbreekt de allerarmsten veelal aan goede basismedicijnen, gezondheidsproducten en voorlichting. Dit maakt hen extra kwetsbaar en staat een weloverwogen beslissing over hun gezondheid en die van hun kinderen in de weg. Zij zijn veelal afhankelijk van de lokale zwarte markt voor dure (nep)medicijnen.

Met haar last-mile distributie model is Healthy Entrepreneurs in staat om basisgezondheidszorg in afgelegen gemeenschappen aan te bieden. Healthy Entrepreneurs bewijst dat zorg in afgelegen gebieden mogelijk is: het kan bovendien effectiever, goedkoper en duurzamer.

 

Het persoonlijke verhaal van Joost van Engen
Oprichter Healthy Entrepreneurs en Ashoka fellow.

‘Op sommige plekken in de wereld zijn menselijke tragedies van alle dag. Zoals in een afgelegen dorp in Burundi dat ik een paar jaar geleden bezocht. Mensen moesten het daar - zelfs nu nog in de 21e eeuw - zonder schoon drinkwater en elektriciteit doen. Kinderen liepen elke dag een uur naar de dichtstbijzijnde school. Meisjes raakten op veel te jonge leeftijd zwanger en kinderen en volwassenen werden ziek of stierven zelfs aan eenvoudig te voorkomen ziektes.

Het bezoek aan dit dorp heeft mijn leven voorgoed veranderd. Verontwaardigd was ik dat er zoveel mensen in de wereld zijn die door het ontbreken van kennis en toegang tot zelfs de meest basale gezondheidszorg onnodig risico lopen. Terwijl alle kennis en middelen overal ter wereld beschikbaar zijn! Toen heb ik besloten om Healthy Entrepreneurs op te zetten. Want iedereen heeft recht op goede gezondheidszorg, waar je ook wordt geboren. Wie opgroeit in goede gezondheid krijgt de kans zichzelf en zijn gemeenschap te ontwikkelen. Juist toegang tot gezondheidszorg en informatie in de meest achtergestelde gebieden is een belangrijke sleutel tot ontwikkeling en zelfredzaamheid. Het succes hiervoor ligt volgens mij bij de mensen zelf, door hen een kans te bieden op eigen benen te staan. Die bieden wij door mannen én vrouwen op te leiden tot Healthy Entrepreneurs; oftewel zelfstandige gezondheidswerkers. Wij stimuleren met onze franchise-aanpak een positieve beweging waardoor kinderen en volwassenen een duurzame, krachtige en gezonde gemeenschap kunnen ontwikkelen.

En met de mensen in het dorp in Burundi? Daar gaat het tegenwoordig veel beter mee. Sinds vier jaar werkt er een gepassioneerde ondernemer; zij biedt voorlichting aan haar dorpsgenoten en heeft in haar mini-apotheek allerlei medicijnen en gezondheidsproducten voor een goed leven en een gezonde toekomst.

Joost van Engen, oprichter Healthy Entrepreneurs en Ashoka Fellow

Visie, missie & doel

De visie van Healthy Entrepreneurs is basisgezondheidszorg voor iedereen. Toegang tot basisgezondheidszorg in de meest achtergestelde gebieden is een belangrijke sleutel tot ontwikkeling en zelfredzaamheid. Wij geloven dat de sleutel tot succes in mensen zelf zit, als zij maar de kans krijgen op eigen benen te staan.

Onze missie is om mannen én vrouwen op te leiden tot Healthy Entrepreneurs, oftewel zelfstandige gezondheidswerkers. Via het netwerk van ondernemers komt een breed pakket van betaalbare basisgezondheidsproducten- en diensten beschikbaar door middel van een effectieve distributieketen.

Het doel van Healthy Entrepreneurs is om ondernemers op te leiden en hen uit te rusten met innovatieve en praktische oplossingen die aansluiten bij de gezondheidsbehoeften van families in afgelegen gebieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werkwijze in detail

Healthy Entrepreneurs selecteert bij voorkeur vrouwelijke ondernemers die een middelbare schooldiploma hebben behaald en die al beschikken over basiskennis van gezondheidszorg. Na de selectie krijgen deze ondernemers een opleiding waar zij meer leren over basisgezondheid, het assortiment van gezondheidsproducten en ondernemerschap voor het opzetten van een eigen mini-apotheek.

Na een eigen financiële inbreng van 40 US-dollar ontvangt de ondernemer een starterskit vol basisgezondheidsproducten ter waarde van 70 US-dollar op krediet. De ondernemers betalen het krediet binnen een jaar terug.

De ondernemer ontvangt daarnaast een tablet die werkt op zonne-energie. Zij gebruiken deze tablet om voorlichting en advies te geven in hun lokale taal, producten te promoten en nieuwe voorraad te bestellen. Healthy Entrepreneurs kan via de tablet de activiteiten van de ondernemers monitoren.

Een belangrijk aspect is dat Healthy Entrepreneurs zelf de end-to-end distributieketen beheert. Wij kopen betrouwbare producten zo goedkoop mogelijk in en leveren via een magazijn direct aan de ondernemers op hun locatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat biedt Healthy Entrepreneurs?

Waarom ontvangt elke ondernemer een starterskit met producten en een tablet? Omdat systeemverandering daadwerkelijk bereikt kan worden als de verkoop van gezondheidsproducten gepaard gaat met voorlichting en advies in de lokale taal.

Een assortiment van basismedicijnen met zowel preventieve als curatieve werking. Het assortiment wordt samengesteld in lijn met internationale richtlijnen en in nauwe samenwerking met het Ministerie van Gezondheid. De meest verkochte producten zijn paracetamol, ORS, zink, vitamines voor zwangere vrouwen en anti-malaria producten.

Met een gezonde voeding, specifiek voor zwangere vrouwen en jonge kinderen, kunnen ziektes voorkomen worden. Het assortiment betreft curatieve producten voor ondervoeding en items om ondervoeding te voorkomen. Tevens worden verschillende oplossingen voor schoon drinkwater aangeboden.

Met voorlichting over en toegang tot anticonceptiemiddelen worden jonge meisjes niet zwanger en neemt het risico tot HIV en andere SOAs af. Met producten gericht op hygiëne en medicijnen worden infecties voorkomen. Met uitwasbaar- en wegwerpmaandverband kunnen alle meisjes zonder schaamte naar school als ze ongesteld zijn.

Wij bieden ook een assortiment aan van verzorgende en preventieve producten, variërend van een mosquito repellent, crème tegen huidinfecties, tandpasta voor kinderen en billencrème voor babies. Met toegang tot een breed assortiment voorkom je onnodige ziektes.

Op de tablet staan meer dan 125 voorlichtingsfilms over basisgezondheid, inclusief voeding, hygiëne, seksualiteit, kinderziektes, zwangerschap en veel voorkomende ziektes.

Op basis van digitale vragenlijsten worden symptomen geïdentificeerd en kan voorlichting en advies gegeven worden over 25 basisaandoeningen, kinderen met koorts, keuze van voorbehoedsmiddelen en het voorkomen van HIV.

Promotie van producten die tot nu toe moeilijk de weg naar de markt bereikten in afgelegen gebieden, zoals waterfilters en voedingsproducten.

Het online-ordersysteem, de betalingen met mobiel geld (telefoonkrediet) en de automatisering van de standaardprocedures zorgen ervoor dat alle ondernemers binnen vijf dagen de door hen bestelde producten ontvangen.

Voorbeelden van voorlichtingsmateriaal

 

 

 

 

 

 

Impact multiplier

De kracht van het model van Healthy Entrepreneurs is de ‘impact multiplier’ via de financiele zelfredzaamheid van lokale ondernemers op de lange termijn.

Een eenmalige investering in de opstartkosten van een nieuwe ondernemer is garantie voor jarenlange basisgezondheid voor families in afgelegen gebieden en inkomen voor de ondernemer.

Waar werkt Healthy Entrepreneurs?

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht. Het hoofdkantoor faciliteert de operaties van de kantoren in Oeganda, Tanzania, Kenia en Ghana.

Onze ambities

Onze ambities zijn groot en realistisch. In 2022 willen wij samen met 30.000 ondernemers meer dan 60 miljoen mensen in achtergestelde gebieden in 8 landen bereiken. Wij streven in ieder land naar financieel succesvolle operaties met een netwerk van minimaal 1000 ondernemers.

Healthy Entrepreneurs werkt bij voorkeur samen met lokale organisaties die ons in contact kunnen brengen met potentiële ondernemers. Op deze manier blijven de kosten voor het identificeren, selecteren en trainen van ondernemers laag en sluiten we maximaal aan op bestaande systemen.

Daarnaast verbeteren wij continue de impact van onze producten en diensten. Healthy Entrepreneurs werkt als ‘de HEMA’ van de afgelegen gebieden die constant op zoek is naar de beste value-for-money producten. Er komen steeds producten bij, zelfs innovatie producten die anders moeilijk toegang zouden krijgen tot de markt in afgelegen gebieden. In 2017 ligt de focus op voedingsproducten voor jonge kinderen en middelen ter preventie en behandeling van diarree.

Technologie is de sleutel tot het ontsluiten van de afgelegen gebieden zowel voor het geven van betrouwbare adviezen en voorlichting als het bestellen, betalen en leveren van goederen. In 2017 en 2018 werken wij samen met de ondernemers en hun klanten aan het verbeteren van de bestaande applicaties. Ook onderzoeken wij de mogelijkheden om een doktersadvies op afstand aan te bieden en kennis en ervaring met de huidige ondernemers te delen over actuele ontwikkelingen. 

 

 

Onze organisatie

Healthy Entrepreneurs is een jonge, dynamische organisatie met een duidelijke visie: basisgezondheidzorg voor families in afgelegen gebieden. In de afgelopen vijf jaar zijn wij hard gegroeid en hebben wij alle benodigde expertise ontwikkeld en ervaring opgedaan nodig om deze ambities te realiseren. Wij blijven continue werken aan het verbeteren van het concept en productassortiment van de ondernemers.

Organisatiestructuur

Stichting Healthy Entrepreneurs Foundation is een stichting met ANBI-status. De stichting heeft ten doel het beperken van sociale ongelijkheid in ontwikkelingslanden door het geven van voorlichting omtrent gezondheid in de breedste zin van het woord en tegelijkertijd toegang te bieden tot een breed pakket van gerelateerde producten.

De operaties werken aan het uitbreiden van het netwerk van ondernemers in de gezondheidszorg en worden daarbij gefaciliteerd door experts van het hoofdkantoor in Nederland.

Er is een schriftelijke overeenkomst opgesteld ten behoeve van het beheer van de geldstromen tussen de verschillende entiteiten. De winst die onttrokken kan worden aan de ondernemingen wordt beschikbaar gesteld aan de stichting voor de uitrol van nieuwe ondernemers.

 

 

Healthy Entrepreneurs is een sociale onderneming met een stichting en een BV in Nederland. Daarnaast zijn er geregistreerde entiteiten in alle landen waar netwerken van ondernemers actief zijn. Deze entiteiten zijn verantwoordelijk voor het identificeren, selecteren en trainen van nieuwe ondernemers en voorzien deze ondernemers van zowel producten als diensten.

De stichting in Nederland is verantwoordelijk voor het programmamanagement, het werven van fondsen en het investeren van de donaties in nieuwe ondernemers. De BV in Nederland houdt zich bezig met de inkoop van goederen, operationeel management, IT-services, productinnovatie en rapportages over de bedrijfsvoering. De onderneming ondersteunt daarnaast de landenkantoren bij de uitbreiding van de netwerken van de ondernemers.

Er is een schriftelijke overeenkomst opgesteld ter behoeve van het beheer van de geldstromen tussen de verschillende entiteiten. De winst die onttrokken kan worden aan de BV wordt beschikbaar gesteld aan de uitrol van nieuwe ondernemers.

De stichting in Nederland is een ANBI geregistreerde entiteit.